Blogg

Vi slår våra påsar ihop med Klockrent

De senaste månaderna har vi lärt känna många nya människor med samma brinnande intresse för klockor som vi och av en slump visade det sig att några av dem precis startat en sajt om klockor, på svenska.

Det var ju avsaknaden av detta som var en av de starkaste drivkrafterna till att vi skapade Klocksällskapets blogg och ju mer vi pratade med Nils och gänget bakom Klockrent desto tydligare blev det att vi borde göra detta tillsammans! Därför beslutade vi tidigare i veckan att slå våra påsar ihop.

Detta är otroligt spännande och med så många kollegor kommer vi kunna erbjuda en mycket mer levande sajt och resultatet börjar redan märkas i statistiken, och förhoppningsvis i materialet vi levererar.

Så vad händer nu?

Vi kommer publicera allt material på Klockrent och Svenska Klocksällskapet kommer återgå till att vara en social kontaktyta för klockintresserade utanför bloggar och social media. Vi kommer fortsätta posta medlemmars bilder på vårt Instagram-konto som vanligt och försöka besöka så många klockevent som möjligt, nu tillsammans med gänger från Klockrent!

Denna blogg kommer leva kvar tills vi hittat ett nytt användningsområde för domännamnet. Dock kommer den inte längre att uppdateras.

Ha en trevlig fortsatt dag och glöm inte att besöka oss på: www.klockrent.org

 

Fördjupning – Rolex Explorer 1

Rolexklockor är i grund och botten redskap tillverkade för att användas, och bland alla modeller som erbjuds är Rolex Explorer kanske den modell som inkorporerat denna idé mest.

Med avsikt att erbjuda klockor med bästa möjliga precision, gedigenhet och pålitlighet har en filosofi hos Rolex länge varit att utsätta deras klockor för prövning genom att testa gränserna i extrema förhållanden. Tidigt hade Rolex en vision att tillverka en klocka avsedd för upptäcktsresande och redan år 1933 började man stödja expeditioner i Himalaya. Utforskare försågs med klockor som efter användning skickades tillbaka till Rolex laboratorium för granskning. Företaget fick djup inblick i vad som behövdes förbättras och på sätt lyckades man vidareutveckla klockorna till deras fulla potential.

År 1953 var Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay de första människorna att bestiga toppen av Mount Everest och klockorna de hade på sig var prototyper av vad som skulle bli en helt ny modell. Det faktum att prototypen hade klarat av de utmaningar en bergsbestigning på 8848 meter kräver resulterade i att Rolex kände sig tillräckligt självsäkra att äntligen lansera klockan på marknaden. Och det var först nu ”Explorer” skrevs ut på tavlan för första gången på Ref. 6350 i slutet av år 1953.

Utmärkande för Explorer-serien hade den tydlig och enkel design (för underlättad avläsning av tid). Boetten var härdad och urverket använde speciella smörjmedel för att motstå temperaturskillnader från -20 C till 40 C vilket var en otrolig framgång.

Bild: ancienne.es                                                                                                                        

I cirka tio år var Ref. 6350 i produktion innan den ersattes av Explorer Ref. 1016 som introducerades år 1963. Det har blivit den mest kända versionen i Explorer-linjen vilket troligen beror på den var i produktion i häpnadsväckande 26 år. Rolex Explorer Ref. 1016 är modellen många klockentusiaster associerar som ”The Explorer” vilket gjort den till en oerhört eftertraktad modell på vintagemarknaden.

Bild: Fratello Watches                                                                                                                      

Vid lanseringen av Ref. 14270 år 1989 överraskades klockvärlden eftersom klockan tappade lite av sitt ändamålsenliga utseende. Framgångsrikt hade Rolex bytt riktning till ett mer formellt utförande med visare och applicerade markeringar i vitguld vilket gjorde den mer modern och elegant. Det traditionella plexiglaset ersattes av reptåligt safirglas och den bekväma Oysterlänken blev mer solid. Även boetten genomgick förändringar, bl.a. blev den ”biffigare” och något tjockare men den klassiska diametern på 36mm bevarades.

Bild: Rakuten Global Market                                                                                                            

År 2001 ersattes Ref. 14270 av nya Explorer Ref. 114270. Klockan var fortfarande i princip den samma med undantag för det uppgraderade urverket, -kaliber 3130.

Bild: watchwallpapers.com                                                                                                              

År 2010 introducerades Rolex Explorer Ref. 214270 och boetten hade vuxit med tre millimeter (nu 39mm). Samtidigt fick den det nya urverket 3132, ett automatiskt in-house kaliber med Parachrom hairspring och Paraflex shock absorbers vilket är mycket mer motståndskraftigt mot stötar och extrema förhållanden. Urverket är slåendes på 28,800vph, har power reserve på 48 timmar och är COSC certifierat, -reserverat för klockor som passerar kraven för Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres.

Bild: Bob’s Watches                                                                                                                             

På Baselmässan sex år senare (år 2016) presenterade Rolex återigen en Explorer som kosmetiskt frånskiljer sig från föregångaren, men trots det fick klockan behålla sitt referensnummer. Inofficiellt särskiljer man de två varianterna under beteckningarna (mark i) och (mark ii) för enkelhetens skull. Nya modellen är i stort sätt samma klocka med Oysterboett på 39mm, 100 meters vattentäthet och samma in-house kaliber 3132. Men det originella utförandet (mark i) hade 3-6-9 markeringar i solitt vitguld vilket försämrade läsbarheten ur vissa vinklar samtidigt som och visarna på modellen ansågs vara oproportionerliga. Nya (mark ii) fick därför 3-6-9 markeringar berikade med Rolex lysmassa Chromalight, samt bredare och längre visare.

  Bild: A Blog To Watch                                                                                                                        

Idag har det gått 65 år sedan Rolex Explorer lanserades och klockan har blivit en riktig klassiker. Men utöver de modeller som redovisats i denna artikel har det funnits andra mytomspunna versioner i extremt begränsade upplagor.

Först ut är Explorer Ref. 6610 med vit urtavla. Som många av er redan vet kommer Submariners, GMTs och Explorers med svart urtavla, (förutom när de inte gör det). Då och då dyker extremt udda sport-Rolexklockor upp på auktionshusen och förvånar klockvärlden lika mycket varje gång, för att inte tala om vilka priser de blir värderade till. I vanlig ordning är Rolex tysta och bekräftar inte att de tillverkat en sådan Explorer. Men legenden säger att det gjorde de och auktionshuset Christie’s försäkrade oss att exemplaret är helt original vilket gör den här klockan väldigt, väldigt cool.

Bild: Hodinkee

Nästa klocka är ett riktigt ”svart får”, nämligen Rolex Explorer Ref. 14270 blackout. Det är en vanlig 14270 med undantaget för svartmålade 3-6-9 markeringar istället för traditionellt vitt. Den var bara i produktion under år 1990–1991 vilket gör det till en mycket sällsynt pjäs.                                                                                                                   Bild: Bob’s Watches 

Rolex Explorer är en klocka med ikonstatus. Det är en tidlös klassiker som suttit på hyllan hos din lokala AD de senaste 65 åren. Det är en klocka du kan köpa idag, slita med hälsan i decennier och efter det kunna passa över till nästa generation.

Inför SIHH 2018

Salon International de la Haute Horologerie eller kort och gott SIHH är en av världens största klockmässor och går av stapeln i Genève i januari varje år. Till skillnad från t.ex. Baselworld som organiseras av Swatch Group är mässan öppen för fler olika utställare och de flesta stora klockhusen (utanför Swatch Group) finns representerade där.

visuel-bloc-2017-hp

Redan innan mässan brukar det dyka upp teasers för kommande klocksläpp och vi rapporterade tidigare om bland annat A Lange & Söhnes 1815 som släpps till ära av Walter Lange.

als-1815

Men även andra stora tillverkare som Audemars Piguet har fått en del utrymme i pressen senaste dagarna med sin Royal Oak Re-edition som släpps för att fira modellseriens 25-årsjubileum.

ro25

Den eminenta klocksidan Monochrome Watches har skrivit en sammanfattning över intressanta klockor som vi redan nu vet ska lanseras under veckan.

Även SIHH själva har släppt en del information om klockor som kommer lanseras under mässan. Deras lista finns att läsa här.

Hodinkiee kommer precis som tidigare år att göra livereportage från mässan.

Vi kommer självklart att följa mässan med sort intresse och rapportera tillbaka sånt vi tycker är intressant. Mässan börjar imorgon den 15 januari och sträcker sig fram till fredag den 19 januari.

4 lyxiga dressklockor i stål

Den här listan kommer att presentera fyra stycken dressklockor vi gillar från några av de mest välrenommerade klockhusen i världen. Urvalskriterierna för listan är att modellen ska finnas i stål, drivas av ett egenutvecklat, manufaktur-urverk samt kosta mindre än 100 000 kr.

1061402.png.crop.1000.high

Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Moon

JLC har en mängd otroligt vackra dressklockor i olika material och prisklasser och till denna lista har vi valt en av våra favoriter, en Ultra Thin Moon med stålboett och svart sunburst-urtavla.

Trots att klockan är automatisk och har en månfas-komplikation är den endast 9,9 mm tjock och med en diameter på under 40 mm bör klockan sitta fint på de flestas handleder. Klockan är riktigt snygg och med en ständigt skiftande månfas-skiva blir den aldrig tråkig. Manufaktur-urverket (Calibre 925/1) bjuder på 43 h kraftreserv.

Storlek: 39 mm
Pris: ~88 000 kr
Hemsida: http://www.jaeger-lecoultre.com/eu/en/watches/master/master-ultra-thin-moon/1368470.html

PFC288-0000100-XA1442

Parmigiani Tonda 1950

Parmigiani har med Tonda 1950 skalat bort allt överflöd och skapat en ren, klassiskt klocka med en design som aldrig kommer bli omodern.

Manufaktur-urverket (PF702) har en kraftreserv på 48 h är med sina 2,6 mm  imponerande tunt. Detta är möjligt tack vare en mikro-rotor som är nedsjunket i själva urverket och inte bygger på höjden. Det tunna urverket möjliggör en riktigt tunn profil på klockan som är 8,2 mm tjock, något som är eftersträvansvärt hos en dressklocka enligt oss.

Storlek: 40 mm
Pris: ~88 000 kr
Hemsida: https://www.parmigiani.com/en/watch/tonda/1950/PFC288-0000100-XA1442

3203-136-2_E3_Web

Ulysse Nardin Classico

Fantasin hos Ulysse Nardin tog slut vid namngivningen av den här modellen men det har vi överseende med tack vare den fantastiska emaljtavlan. Att få både emaljtavla och egenutvecklat urverk i en klocka i den här prisklassen är ovanligt.

Daniel och Andreas passade på att klämma lite på klockan på senaste Watchout och båda var överens om att detta är en riktigt trevlig klocka! Enligt återförsäljare är den omständliga, manuella processen att tillverka den ”Grand Feu Marine”-blå urtavlan anledningen till att det bara dyker upp ett fåtal klockor till försäljning i Sverige varje månad, men det är långt ifrån omöjligt att få tag på en.

Storlek: 40 mm
Pris: ~73 000 kr
Hemsida: https://www.ulysse-nardin.com/product/classic-classico-3203-136-2-e3

6651-1143-55B_front

Blancpain Villeret

Villeret är en traditionell dressklocka från världens äldsta klockmärke. Med de romerska siffrorna får klockan ett klassiskt utseende som man ofta letar efter hos den här typen av klocka. Urverket som Blancpain har tagit fram (Calibre 1151 ) ger oss även en imponerande 100 timmars kraftreserv.

Hela klockan osar kvalitet och den rutmönstrade urtavlan måsten nästan utforskas under lupp för att man ska kunna uppskatta den precision som hantverket utförts med under tillverkningen. Precis som hos de andra klockorna i listan är boetten tunn (8,7 mm) för att lätt kunna glida in under skjortärmen. En perfekt dressare för den som är ute efter en klassisk design i modern förpackning från ett företag som varit med och format klockvärlden till vad den är idag.

Storlek: 40 mm
Pris: ~88 900 kr
Hemsida: https://www.blancpain.com/en/watch/6651-1143-55b

Bakom bilderna – Instagram 2017

Vi har inte så jättemånga Instagram-följare så det är väldigt roligt att ni som hittat oss engagerar er och både gillar och kommenterar de bilder vi lägger upp. Vi försöker att bara lägga upp bilder som vi tagit själva.

Seiko Diver (SKX009k1)

Daniel: Det orangea inlägget till dykarringen kommer från Dagaz och meshlänken är från WatchGecko. Detta var min första klockmod och den gav mersmak. Jag har en viss hatkärlek till att modifiera klockor, det är otroligt kul när det går bra men så sjukt frustrerande när det inte gör det 😉

Klockan på bilden har fått stå ut med en hel del enklare modifieringar men i skrivande stund har den bara originaldelar och sitter på ett natoband. Bilden är tagen när jag är på väg till ICA för att köpa kaffe.

Seiko Alpinist (SARB017) och Rolex Oyster Perpetual 39 mm (114300)

Daniel: Inför årets julfirande 2017 packade jag med två klockor som på ett sätt är väldigt olika men på ett annat ganska lika. Den vänstra klockan är en Seiko Alpinist SARB017 och köptes väldigt nära inpå Rolexen till höger.

Jag känner att båda klockorna representerar mig som person då de är klassiska och återhållsamma i grunden men sticker ut lite med vågade och färgstarka urtavlor. Klockorna bärs väldigt olika trots att båda kommer på oysterlänk och har liknande yttermått vilket gör att de kompletterar varandra bra.

Oris Aquis TT1

Daniel: Detta var min första mekaniska klocka och var väl egentligen den klocka som fick mig att börja intressera mig för horologi. Jag fick klockan av min fru på min 30-årsdag. För drygt 2 år sedan sålde jag klockan för att finansiera en Nomos, något som jag kan ångra ibland då den hade ett viss affektionsvärde.

Med sina 43 mm i diameter och en ordentligt tjock boett var den lite för stor för mig och den här klockan är antagligen orsaken till att jag köpte en 36 mm Seamaster.

Rolex Explorer (214270)

Petter: I takt med att jag vidgat mina kunskaper och mitt intresse vuxit sig starkare och starkare, har jag sedan länge haft som mål att köpa mig något väldigt speciellt till min 18-års dag.
Jag hade bestämt mig; -jag skulle köpa min första Rolex. En Rolex Explorer ref. 214270. Ända sedan jag fastande för klockor har fascinationen för Rolex alltid funnits där så det var ett tveklöst val.

Tiden gick och i månader sparade det jag tjänade ihop vid sidan om gymnasiet.
Slutligen var dagen här och jag plockade ut min Rolex ny hos lokala AD, tre månader tidigare än beräknat. Fortfarande 17 år gammal men när man bestämt sig för något är det mycket svårt att sansa sig.

Kan redan nu se mig själv i framtiden när denna klocka utgör en del av min framtida klocksamling. Då kommer jag kunna blicka tillbaka till denna tid, tiden när jag var 17 år och köpte min första Rolex.

Seiko Alpinist (SARB017)

IMG_1260

Daniel: Ytterligare en bild på den gröna alpinisten men här på ett Miltat Super Jubileé från StrapCode. Detta armband är betydligt tyngre än Seikos egna och ger klockan ett än mer unikt utseende. Jag uppfattar ändlänkarna som lite för långa och tycker låset känns lite för vasst men det är helt klart ett roligt alternativ till läder eller oyster-länk.

Seiko ‘”New Turtle” Prospex (SRP773)

Daniel: Jag gillar Seikos budgetdykare och min bekantskap med nya paddan är inget undantag. Med en diameter på 44 mm är det en stor klocka men då klockan inte är så hög (mätt från bandhorn till bandhorn) sitter den fint även på min lite smalare handled. Denna bild är tagen sent på kvällen med ganska dåligt ljus varför man knappt kan se att urtavlan och vridringen är blå. Armbandet är från WatchGecko och känns väldigt behagligt mot huden. Bra kvalitet för knappt 200 kr.

Denna klocka bärs ibland med en annan dykarring som har en ett keramiskt inlägg med självlysande numrering.

Omega Seamaster 300 Professional

Daniel: Detta är en av mina favoritklockor! Efter att ha burit min stora Oris i några år längtade jag efter en bra dykare som jag kunde ha på jobbet och denna kommer på en ganska dressad länk och med sin storlek på 36,25 mm funkar den bra till skjorta och kavaj. På bilden, som är tagen i somras, sitter klockan på ett 20 mm brett perlon-armband från Eulit.

Rolex Oyster Perpetual 39 mm (114300)

Daniel: En till bild på min OP39 där man verkligen ser urtavlan i sin fulla djupblå prakt. Bilden är tagen vid frukostbordet en grå höstdag och jag kan inte säga annat än att klockan är sjukt snygg 😉

Omega Seamaster 300 Professional

Daniel: Omegan kom med igen, denna gång på ett natoband tillverkat av känguruskin. Känguruskinn är extremt slitstarkt och därför kan bandet göras betydligt tunnare än om man t.ex. använt skinn från nötkreatur. Det har också en speciell färg som växlar mellan orangebrun och rödbrun. Jag tycker denna kombo är riktigt snygg och hade antagligen burit klockan såhär oftare om det inte vore för att orginallänken är så bra.

Tack så mycket för ett spännande 2017 och jag hoppas att det nya året kan erbjuda ännu fler spännande klockor. Glöm inte att scrolla ner lite i vårt flöde på Instagram om du vill se klockorna vi provade på Watchout 2017 som gick av stapel i oktober!

Oris avtäcker Artelier Calibre 113

Oris är en av få självständiga klocktillverkare som erbjuder automatiska klockor till bra priser. De allra flesta klockor från Oris är bestyckade med urverk från ETA eller Selita men för några år sedan lanserade Oris modeller av deras populära pilotklocka Big Crown ProPilot med ett egenutvecklat urverk, Calibre 111. Detta urverk är nu inne i sin tredje iteration och har hittat över till modellserien Artelier.

Oris Artelier Calibre 113

01 747 7715 7754-Set - Oris Force Recon GMT Edition I

Oris Artelier Calibre 113, referens: 01 113 7738 4031-Set 1 23 83FC

Artelier är den lite dressigare modellerserien från Oris och hämtar tydlig inspiration från företagets tidigare klockor, de är mitt tycket något stora men bärs fint på armen och vågar ta plats både bildning och bokstavligt. Klockan mäter 43 mm i diameter och är utrustat med antireflexbehandlat safirglas på fram- och baksida. Då urverket är manuellt och dras upp för hand finns det ingen rotor som bygger höjd eller skymmer det enkelt dekorerade men vackra urverket som har en kraftreserv på hela 10 dagar.

01 747 7715 7754-Set - Oris Force Recon GMT Edition I

Oris Calibre 113

Med ypperlig finish, egenutvecklat urverk och en påkostad förpackning sticker priset iväg lite och med ett rekommenderat pris på 5 900 CHF (ca. 49 000 kr) är det ingen billig dinka, dock förväntar jag mig att den dyker upp lite här och var på nätet några tusenlappar billigare.

Läs mer om klockan på Oris hemsida.

Förbeställ Magrette Moana Pacific Diver II

En intressant nyhet från ett av mina favoritmärken, Magrette, är uppföljaren till den populära Moana Pacific Diver som just nu går att förbeställa via företagets hemsida.

mpd-01

Jag äger själv en Magrette Dual Time och älskar den! Med sina 42 mm är det en av de mindre klockorna som Magrette erbjuder och allt ifrån urverkets precision och finish på boett och styrka på lysmassan är betydligt bättre än vad priset skvallrar om. Min Dual Time är faktiskt den klocka med starkast lysmassa i samlingen.

mpd-02

Moana Pacific Diver II kommer i två storlekar, 44 mm och 42 mm, vilket är ypperligt för oss med lite tunnare handleder.

Med ett Schweiziskt urverk (STP1-11), safirglas och keramiskt inlägg i dykarringen borde klockan vara ett givet köp för den som gillar Magrette och lite ”fetare” dykarklockor. Klockan kostar knappt $600 och varje modell är limiterad till 500 exemplar.

Inifrån Anorld & Son

Bloombergs Chris Rovzar besökte under 2017 den anrika klocktillverkaren Arnold & Son vilket bland annat resulterade i en video som visar hur deras klockor blir till. Videon är drygt 6 minuter lång och väl värd en titt om du missat den. Bland annat får man se när en urtavla handmålas vilket kräver en viss fingerfärdighet och talang.

WatchGecko expanderar och flyttar in i nya lokaler

För er som följer mig eller Klocksällskapet på Instagram är det nog ingen nyhet att jag gillar micro brands och mindre aktörer i klockbranschen. En av mina favoritaffärer är WatchGecko i Storbritannien som gått från att erbjuda marknadens mest prisvärda nato-band till att designa flertalet egna klockkollektioner. Och det verkar gå bra!

Denna månad lämnar WatchGecko ett gemensamt kontorslandskap och flyttar in i egna lokaler vilket öppnar upp för att kunna erbjuda ännu bättre varor och service.

WatchGecko startades som ett hobbyprojekt 2010 av klocknörden Jon Quinn och har växt stadigt sedan dess.

Personligen får jag bita mig i tungan med jämna mellanrum för att inte spontanköpa ett av WatchGeckos senaste alster: Geckota G1 (den blågröna varianten, se bild).

1-blue

WatchGeckos hemsida återfinns på adressen: https://www.watchgecko.com/