A. Lange & Söhne släpper klocka i stål

als-297

Tidigare i höstas besökte Jag, Andreas och Vasislis Watchout 2017 på Grand Hotel i Stockholm och fick då chansen att prata med både säljare och urmakare från A. Lange & Söhne. Jag som tidigare bara sett företagets klockor på bild uppskattade möjligheten att prova flera av deras populära modeller.

20171013_212718

Under vår tid tillsammans med representanterna för ALS passade vi på att fråga varför de inte gör klockor i stål och fick ett ganska intressant svar (fritt översatt från engelska):

På A. Lange & Söhne är vår filosofi att tillverka världens bästa klockor – utan kompromisser. Världens bästa klockor är inte gjorda av stål.

Med detta i åtanke var i alla fall jag lite förvånad när ALS bara någon månad senare avslöjade den nya modellserien 1815 ” A Homage to Walter Lange” där en variant är gjord av… stål, därav rubriksättningen, men jag återkommer till detta alldeles strax.

Klockan kommer med ett helt nytt urverk, caliber L1924 och hela klocksläppet är en hyllning till Walter Lange som föddes just 1924.

Klockan har en kombination av ovanliga komplikationer, den kommer med två sekundvisare där den centrala är oberoende av övrig tidshållning och är av ”dead beat”-typ och likt ett kvartsurverk slår en gång per sekund (något som jag personligen gillar men som verkar vara lite polariserande). Den oberoende sekundvisaren går det att starta och stoppa den med tryckknappen vid klockan 2, men till skillnad från en kronograf går den inte att nollställa. Komplikationen som först sågs i slutet av 1700-talet anses vara anfadern till den moderna kronografen som kom till under 1800-talet.

ALS 1815 släpps 2018 i  mycket begränsade upplagor: 145 i vitt guld, 90 i roséguld och 27 i guld och kommer kosta strax under en halv miljon kronor (€47 000).

als-steel

Dessutom kommer det byggas EN UNIK variant med svart urtavla i rostfritt stål, japp, i stål! Denna klocka kommer att auktioneras ut under 2018 och vinsten kommer skänkas till välgörenhet. Det ska bli intressant att höra vad slutpriset kommer hamna på och jag hoppas det inte kommer vara vägledande för eventuella framtida stålvarianter av klockor från A .Lange & Söhne.

Mer information om klockan hittar du på: https://www.alange-soehne.com/en/homage-to-walter-lange/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s